Segons el nou rànquing elaborat per la companyia Bradley Hackford, que fa serveis per a expatriar capitals de forma discreta,  el segon país del món on és més interessant establir una residència física i fiscal, per la poca pressió impositiva, és Andorra.

En què es basa el rànquing?

El rànquing es basa en la valoració de cinc criteris:

  • El nivell impositiu suportat pels residents; qualitat de vida, seguretat física i legal del país.
  • La qualitat del programa d’inversió econòmica desenvolupat pel govern local per encoratjar als nous residents a invertir en el país.
  • La rapidesa en el processament de tràmits a l’hora de facilitar les inversions.
  • La localització geogràfica i l’accessibilitat.
  • Les oportunitats recreatives que s’hi poden trobar.

Imatge contradictòria

El fet que Andorra aparegui en la segona posició d’aquest rànquing, després de les Bahamas i seguit per Mònaco, Bulgaria i Panamà, contrasta amb els esforços d’Andorra per projectar internacionalment una imatge que l’allunyi de ser vist com un paradís fiscal on dipositar capitals de procedència opaca.

Quins canvis introduirà la nova llei de l’IRPF?

Les principals novetats que introdueix la nova llei de l’IRPF són:

  • Totes les persones físiques amb residència al territori andorrà els sous nets dels quals siguin superior a 000€ hauran de tributar.
  • El tipus general de gravamen de l’impost serà del 10% amb bonificacions del 50% per a rendes generals d’entre 24.000 i 40.000€.

Malgrat els canvis Andorra segueix resultant atractiva quant al pagament d’impostos. Si no es té permís de residència i es vol obtenir la residència fiscal, cal invertir 350.000€ en forma de dipòsit bancari en un compte personal, en una compra immobiliària al Principat o invertint aquests diners en una empresa andorrana.  També cal abonar un dipòsit de 50.000€ al govern andorrà.

Quins són els tipus de residents sense permís de treball?

  • Tipus A: viuen a Andorra sense treballar-hi
  • Tipus B: participen en activitats internacionals sense rebre ingressos d’activitats locals
  • Tipus C: artistes internacionals o persones internacionals reconegudes (esportistes o investigadors)

En tots els tipus es requereix una presència mínima a Andorra de 90 dies.

 Per ampliar la informació de la resta de requisits i excepcions, no dubteu a posar-vos en contacte amb la vostra assessoria TAX Economistes i Advocats.