Andorra es presenta al món com una alternativa seriosa, transparent i atractiva i aspira a ser un referent a Europa.

Canvi del model econòmic tradicional

Tradicionalment Andorra era un dels països més restrictius amb la inversió forana, però el context de crisi a Europa va fer que el seu model econòmic canviés significativament adaptant-se així a l’entorn internacional , homologant el seu sistema fiscal i apostant per la transparència i l’encaix dins d’Europa.

Quins passos ha seguit per adaptar-se internacionalment?

L’any 2009 Andorra va signar 21 convenis d’intercanvi d’informació fiscal i va aprovar i posar en marxa un nou sistema fiscal basat en una fiscalitat general directa, per a no residents, societats i empresaris individuals (primer any d’aplicació 2012).

L’any 2013 es va implementar també un sistema de fiscalitat indirecta i està pendent d’aprovació una reforma de la renda de les persones físiques. Cal destacar la signatura amb França del conveni per evitar la doble imposició i les negociacions amb Espanya i Portugal.

Quin procediment d’obertura ha utilitzat?

Al 2012 es va aprovar una nova llei que liberalitza al 100% les inversions exteriors en tots els sectors mitjançant un procediment previ d’aprovació. Amb aquesta llei es pretén reforçar els sector tradicionals i promoure les àrees que es consideren clau: noves tecnologies, salut i benestar i formació i educació.

Aquest procediment d’obertura també ha portat a una reforma del model d’immigració que facilita els tràmits als nous inversors i crea diverses modalitats de residència no lucrativa.

Per què Andorra?

Andorra és un país pròsper i cosmopolita. A Europa, el seu PIB per càpita està només per sota de Luxemburg, Suïssa i Alemanya i se situa per sobre de la mitjana europea. L’entorn de negocis que ofereix és molt competitiu i disposa d’un acord d’unió duanera amb la UE pels productes industrials. Les ràtios de solvència i liquiditat que ofereix són les més altes d’Europa.

Tot i la modificació del model fiscal, ha conservat certs trets diferencials que el converteixen en un centre estratègic a nivell internacional: una fiscalitat discreta que no grava més del 10% ni a companyies ni a particulars i una fiscalitat indirecta amb un tipus general del 4,5%. Aquestes dues mesures incideixen molt positivament en el desenvolupament d’iniciatives empresarials i en el consum privat.