Segons un article publicat pel diari Bon dia el passat dijous 5 de febrer, la inversió estrangera a Andorra s’ha quadruplicat el 2014.

La inversió estrangera es quadruplica el 2014 i ja supera els 109 milions

Escrit per: 

Julià Rodríguez

L’any 2014 s’ha tancat amb un total de 603 autoritzacions d’empreses estrangeres que han vingut a instal·lar-se al  país, amb una xifra d’inversió de més de 109 milions d’euros. Això suposa que s’ha multiplicat per quatre el volum d’inversió en relació al 2013, quan es van atorgar 473 autoritzacions per obrir nous negocis estrangers, que suposaven una inversió d’uns 27 milions d’euros. Aquest “creixement molt alt” de la inversió inicial que s’ha assolit és un dels punts  destacats pel secretari d’Estat per a la Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé, del balanç de la inversió estrangera corresponent al 2014 fet per la iniciativa Actua.
Un altre dels fets ressaltables de l’anàlisi de les dades és que continuen a l’alça el nombre d’autoritzacions d’empreses franceses. Així, s’ha reduït molt la distància entre les inversions procedents de França  i les d’Espanya, de manera que les primeres ja suposen el 37% del total, mentre que les segones se situen en el 41%. “Ja tenim pràcticament el mateix volum d’inversió  provinent de França que d’Espanya, una cosa que no succeïa al principi, quan més de la meitat de les inversions eren espanyoles i les franceses només eren el 25%”, va explicar Missé.
L’explicació per a aquest increment de la inversió procedent de França és que les empreses d’aquest país cada vegada coneixen més el procés d’obertura econòmica encetat per Andorra, sobretot pel conveni de doble imposició que s’ha estat negociant i ja s’ha firmat entre els dos països, segons l’opinió del secretari d’Estat per a la Diversificació Econòmica.
Un altre aspecte significatiu de l’anàlisi sobre aquest àmbit corresponent al darrer any és que la inversió estrangera va suposar l’1,24% en relació al producte interior brut (PIB) del país. Aquesta dada, tot i que encara està per sota de la mitjana europea (1,9%), és vista per Missé com a “molt bona” tenint en compte que només han transcorregut tres anys des de l’obertura a la inversió estrangera “perquè ja es comença a aproximar a la d’alguns països importants”. Aquest és un indicador que no s’havia calculat fins ara, però que s’inclourà al balanç periòdic que es porta a terme “per mostrar que el volum d’inversió estrangera que tenim està en línia al d’altres països, tot i que tampoc és important que estigui per sobre o per sota”. Missé va destacar que el que és veritablement important és que el 2014 s’ha quadruplicat la inversió i que aquest “és l’any en què hem aconseguit que l’obertura ja sigui visible a peu de carrer”.  L’exemple concret és que ja hi ha quatre o cinc operadors privats del sector mèdic que desenvolupen la seva activitat al país. La previsió és que al llarg d’aquest exercici el sector de les noves tecnologies faci també un “salt qualitatiu” pel que fa a la implantació de noves empreses.
Durant l’any passat es van crear 294 llocs de treball nets gràcies a la inversió estrangera, enfront dels 170 que es van comptabilitzar el 2013. D’aquesta manera, el total de llocs de treball des que es va iniciar l’obertura, el juny del 2012, és de 418. La majoria dels nous negocis tenen una mitjana d’entre set o vuit persones de plantilla. “Són majoritàriament persones andorranes que no tindrien aquesta feina sense l’obertura econòmica”, va dir Missé.