L’experiència en gestió turística del Principat i la recerca de saber per part de les empreses poden confluir en un model de treball conjunt força atractiu per als agents i inversors del sector.

El sector turístic andorrà: un dels elements més representatius

Andorra és en plena obertura econòmica i ha de fomentar la presència en tots els espais econòmics internacionals que li poden aportar prestigi en el posicionament de marca Andorra. El sector turístic andorrà és un dels elements més representatius quant a experiència i tradició perquè és present a les xarxes de coneixement externes.

L’experiència del país en gestió turística no és només en l’obtenció d’informació sinó també en gestionar un coneixement acumulatiu del qual s’aprèn i que es deriva de forma específica segons cada sector. Avui en dia, la innovació empresarial basada en el know-how és imprescindible per a qualsevol empresa que vulgui ser competitiva. Per tant, l’experiència en gestió turística del Principat i la recerca de saber per part de les empreses poden confluir en un model de treball conjunt força atractiu per als agents i inversors del sector, tant nacionals com internacionals.

Quins avantatges posseeix Andorra?

Al llarg de la història contemporània, Andorra ha considerat el turisme com un dels sectors econòmics més importants. I la prova n’és el flux de turistes que rep anualment. La situació geogràfica li possibilita la ràpida connexió entre diferents regions mantenint l’intercanvi del coneixement i l’accés a les fonts de consulta. Una administració àgil facilita la implantació d’empreses. Un model fiscal avantatjós per la pròpia idiosincràsia del país coexisteix amb una xarxa d’infraestructures i un règim jurídic apropiats per a la inversió. L’estabilitat social i política d’Andorra és, també, una condició essencial per  facilitat la tasca entre els agents econòmics i socials. Però sobretot destaquem els recursos humans d’Andorra com els professionals nacionals que són responsables de la continuïtat del treball i imprescindibles per generar credibilitat a l’exterior.

Com es posiciona la marca Andorra?

Andorra augmenta la presència als fòrums internacionals i ara és el moment en què la marca Andorra s’ha de posicionar de forma sòlida fent valdre el Know-how no només com a destinació sinó també com a model de gestió turística. El coneixement que aporta pot ser de gran utilitat a aquells països emergents que volen desenvolupar el potencial turístic en consultoria i planificació estratègica, desenvolupament de base tecnològica, màrqueting turístic, gestió d’empreses turístiques, sostenibilitat i medi ambient o tecnologia d’equipaments turístics. Les empreses inversores, doncs, poden exportar als mercats internacionals tot aquest coneixement tècnic amb la base d’un cert prestigi. L’adhesió a l’OMT, la creació de fundació OMT.THEMIS i l’organització del Congrés Mundial de Turisme de Neu i Muntanya, són un referent excel·lent del potencial del Principat en participació en organismes internacionals i són una mostra més de la implicació que pot tenir en l’univers del coneixement.

Els agents econòmics i socials, nacionals o supranacionals, són els actors fonamentals per crear un marc de cooperació econòmica. El diàleg entre empresaris, institucions, professionals del sector i acadèmics s’ha de fomentar creant espais d’entesa i d’intercanvi d’experiències. Les fundacions o la implantació de les seus de fòrums internacionals que treballin amb els agents locals poden ser algunes de les figures emprades per materialitzar, al mateix Principat, aquesta xarxa de coneixement. El desenvolupament d’una economia requereix interrelació de factors com recursos naturals, inversions i dotacions de capital fix, humà i tecnològic, capital social i empresaris com a agents. Andorra actualment resulta el marc idoni per aquesta sinèrgia d’inversió i mitjans en matèria turística.

Per ampliar la informació de la resta de requisits i excepcions, no dubteu a posar-vos en contacte amb la vostra assessoria TAX Economistes i Advocats.